3 καλοκαιρινές “veggie” συνταγές με μελιτζάνες

3 καλοκαιρινές “veggie” συνταγές με μελιτζάνες

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ

4 μελιτζάνες φλάσκες

Γέμιση

3 κουταλιές της σούπας λάδι

1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε τέταρτα

3 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φετούλες

½ φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 κολοκυθάκι μεγάλο κομμένο σε κυβάκια

1 κρεμμύδι χοντροκομμένο

1 τομάτα μεγάλη κομμένη σε κυβάκια χωρίς τα σποράκια της

1 ½ φλιτζάνι μανιτάρια σε φετούλες

Αλάτι-πιπέρι

½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη

Σάλτσα

1 κουτί ελαφρώς συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας των 250γραμμ.

½ φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

Αλάτι-πιπέρι

½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

½ φλιτζάνι τσαγιού νερό

1 κλωνάρι φρέσκο δυόσμο

Μπεσαμέλ

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι

1 κουτί εβαπορέ γάλα, συν 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό

1 αβγό

1 φλιτζάνι τριμμένη γλυκιά γραβιέρα

Λίγο αλάτι

Φρεσκοκομμένο πιπέρι και μοσχοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάβουμε το γκριλ. Ψήνουμε τις πιπεριές, για 10 λεπτά με τη φλούδα προς τα κάτω. Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις βάζουμε σε μια σακούλα τροφίμων, τις κλείνουμε καλά και τις αφήνουμε για 10 λεπτά. Τις βγάζουμε, αφαιρούμε το φλούδι και τις κόβουμε σε κυβάκια.

2. Ανάβουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.

3. Κόβουμε τις μελιτζάνες οριζοντίως, δηλαδή από το κοτσάνι προς τη βάση. Με ένα κουταλάκι του γλυκού, ή με το ειδικό εργαλείο αδειάζουμε τις μελιτζάνες, τόσο, όσο να μείνει 1 εκατοστό ψίχα μέσα στη μελιτζάνα.

4. Βάζουμε μελιτζάνες και ψίχα, σε αλατισμένο νερό για 30λεπτά να ξεπικρίσουν.

5. Τις βγάζουμε, τις πλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε.

Τις πασαλείβουμε με λάδι και τις βάζουμε στο φούρνο με το σκαμμένο μέρος προς τα πάνω, να μαραθούν για 20-25 λεπτά περίπου. Τη ψίχα τους, τη ψιλοκόβουμε και στη συνέχεια θα τη προσθέσουμε στη γέμιση. Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

6. Βάζουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη ψίχα από τις μελιτζάνες και τα κυβάκια των κολοκυθιών. Τα σοτάρουμε και αυτά μέχρι να μαλακώσουν.

7. Συνεχίζουμε με τα μανιτάρια και αφού πιουν το νερό τους, ρίχνουμε τα κομματάκια της ντομάτας, τα κομματάκια τις πιπεριές αλάτι πιπέρι, ζάχαρη και τον μαϊντανό. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να πιουν το νερό τους. Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε τη φρυγανιά και ανακατεύουμε.

8. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το συμπυκνωμένο χυμό της ντομάτας, με τη ζάχαρη, το αλατοπίπερο, το λάδι, το νερό και ένα κλωνάρι φρέσκο δυόσμο.

9. Όταν βράσει η σάλτσα, αφαιρούμε το κλωνάρι του δυόσμου και βάζουμε τη σάλτσα στο ταψί. Τοποθετούμε μέσα τις μελιτζάνες , τις γεμίζουμε με το μίγμα των λαχανικών. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ.

10. Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε το βούτυρο να λειώσει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει κρέμα.

11. Βγάζουμε τη κρέμα από τη φωτιά και ρίχνουμε το αυγό, το τυρί και ανακατεύουμε γρήγορα-γρήγορα. Προσθέτουμε λίγο φρεσκοκομμένο πιπέρι, λίγο αλάτι και λίγο μοσχοκάρυδο.

12. Σκεπάζουμε μια-μια τις μελιτζάνες με τη μπεσαμέλ. Φουρνίζουμε το φαί και το ψήνουμε για 50-60 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η μπεσαμέλ.

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΓΕΜΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕ ΚΟΥΣΚΟΥΣ

4 μελιτζάνες φλάσκες

Γέμιση

2 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε τέταρτα

225γραμμ. Κουσκούς, ή πλιγούρι

1/3 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό λεμονιού

600ml ζεστό χυμό λαχανικών (1 κύβο λαχανικών διαλυμένο στο νερό)

3 κουταλιές της σούπας λάδι

2 κουταλιές της σούπας σπόρους κύμινο

1 κρεμμύδι χοντροκομμένο

3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

1 τομάτα ψιλοκομμένη χωρίς τα σποράκια της

2 κουταλιές της σούπας σταφίδες

2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι

½ φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο

Αλάτι-πιπέρι

100γραμμ. τριμμένη κατσικίσια φέτα

2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά

Σάλτσα (Προαιρετικά)

1 κουτί ελαφρώς συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας των 250γραμμ.

½ φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

Αλάτι-πιπέρι

½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

½ φλιτζάνι τσαγιού νερό

Γαρνίρισμα

1 κουταλιά της σούπας πάπρικα για πασπάλισμα

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1.Ανάβουμε το γκριλ. Ψήνουμε τις πιπεριές, για 10 λεπτά με τη φλούδα προς τα κάτω. Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις βάζουμε σε μια σακούλα τροφίμων. Τις κλείνουμε καλά και τις αφήνουμε για 10 λεπτά. Τις βγάζουμε, αφαιρούμε το φλούδι και τις κόβουμε σε κυβάκια.

2. Βάζουμε το κουσκούς σε ένα μεγάλο μπολ, το περιχύνουμε με το ζεστό ζωμό και το χυμό του λεμονιού. Το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και το αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά και να φουσκώσει.

3. Ανάβουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.

4. Κόβουμε τις μελιτζάνες οριζοντίως, δηλαδή από το κοτσάνι προς τη βάση. Με ένα κουταλάκι του γλυκού, ή με το ειδικό εργαλείο αδειάζουμε τις μελιτζάνες, τόσο, όσο να μείνει 1 εκατοστό ψίχα μέσα στη μελιτζάνα.

5. Βάζουμε τις μελιτζάνες και ψίχα σε αλατισμένο νερό για 30λεπτά να ξεπικρίσουν. Τις βγάζουμε, τις πλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε. Τις πασαλείβουμε με λάδι και τις βάζουμε στο φούρνο να μαραθούν για 25-30 λεπτά περίπου. Ψιλοκόβουμε τη ψίχα και την αφήνουμε στην άκρη. Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

6. Σε ένα τηγάνι βαθύ, βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κύμινο να σοταριστεί για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το κουκουνάρι. Όταν το κρεμμύδι μαλακώσει και γίνει διάφανο και το κουκουνάρι ροδίσει, προσθέτουμε τη ψίχα από τις μελιτζάνες και τη σοτάρουμε για 3-5 λεπτά. Προσθέτουμε τη τομάτα, τις πιπεριές, τις σταφίδες και το δυόσμο. Τα βράζουμε για λίγο μέχρι νε έχουν μαλακώσει όλα τα υλικά και να έχει εξατμιστεί το περισσότερο νερό.

7. Τέλος ρίχνουμε το κουσκούς το αλατοπίπερο και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

8. (Προαιρετικά) Ετοιμάζουμε τη σάλτσα βάζοντας όλα τα υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι και τη βράζουμε μέχρι να πήξει. Βάζουμε τη σάλτσα στο ταψί και από πάνω τις μελιτζάνες.

9. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με το μίγμα του κουσκούς. Τις πασπαλίζουμε με το τρίμμα της φέτας και από πάνω, ρίχνουμε τη φρυγανιά.

10. Τις ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά και όταν βγουν τις πασπαλίζουμε με την πάπρικα και το μαϊντανό.

ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΝΤΙ

6 μακρουλές μελιτζάνες (Τσακωνιάτικες)

4 κρεμμύδια

4 ντομάτες

3 σκελίδες σκόρδου

½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Αλάτι-πιπέρι

3 κουταλιές της σούπας λάδι

1 κουταλιά της σούπας φρυγανιά τριμμένη

Σάλτσα

1 κουτί ελαφρώς συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας των 250γραμμ.

½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό

½ φλιτζάνι λάδι

Λίγη ζάχαρη

Αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάβουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.

2. Αφαιρούμε τη φλούδα από τη μια πλευρά της μελιτζάνας και της κάνουμε ένα οριζόντιο βαθύ κόψιμο.

3. Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και ειδικά μέσα στο κόψιμο και τις βυθίζουμε σε νερό για 30 λεπτά.

4. Τις βγάζουμε από το νερό, τις πλένουμε, τις σκουπίζουμε, τις πασαλείβουμε με λάδι και τις βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά να μαραθούν, με τη σχισμή προς τα πάνω.

5. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τις ροδέλες στα 6, ανάλογα με το μέγεθος του κρεμμυδιού. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και το σκόρδο. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε στη μέση βγάζουμε τα σποράκια τους και τις ψιλοκόβουμε. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, λάδι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί σε ένα μπολ.

6. Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο και με τη βοήθεια 2 κουταλιών, ανοίγουμε τη σχισμή στις μελιτζάνες για να δημιουργήσουμε ένα τσεπάκι για τη γέμιση μας. Τις γεμίζουμε με μπόλικο υλικό.

10. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα υλικά της σάλτσας και τα βράζουμε για λίγο.

Περιχύνουμε τις γεμισμένες μελιτζάνες, τις πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και τις φουρνίζουμε για 1 ώρα περίπου.

Ότι υλικό σας έχει μείνει από τη γέμιση, ρίξτε το στη σάλτσα. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε και πατάτες κομμένες σε φέτες.

Ανθή Λαμπίρη