«Πόσο να περιμένω για να μου κάνει πρόταση γάμου»;

Κυριακή 00:45,08 Ιουλίου 2012
«Πόσο να περιμένω για να μου κάνει πρόταση γάμου»;

«Ο φίλος μου κι εγώ διανύουμε τη δεκαετία των 20 και είμαστε μαζί εδώ και 14 μήνες. Νιώθω ότι είμαι έτοιμη να αφοσιωθώ σ' αυτό τον άντρα, αλλά, κάθε φορά που του το αναφέρω, μου λέει ότι τον πιέζω. Μπορεί αυτό να ση­μαίνει πως δεν είναι ο κατάλληλος για μένα; Νομίζετε πως θα ήταν καλύτερα να του δώσω "τελεσίγραφο" και να τον απειλήσω ότι θα τον αφήσω;»

Με τίποτα! Μη σκεφτείτε ποτέ -και κυρίως μην το κάνετε- να του δώσετε «τελεσίγραφο» και να τον απειλήσετε ότι θα τον αφήσετε! Βλέπετε, δεν πιστεύω πως η άρνηση του φίλου σας να σας δηλώσει αφοσίωση και να δεσμευτεί αποτελεί σημάδι ότι δεν είναι ο κατάλληλος - απλώς δείχνει να σκέπτεται περισ­σότερο καθαρά από εσάς. Γνωρίζεστε λίγο παραπάνω από ένα χρόνο και, σύμφωνα με την εμπειρία μου, μόλις τώρα έχετε αρ­χίσει να μπαίνετε στα... βαθιά της σχέσης. Ποια είναι αυτά; Όλα εκείνα που δεν εμφανίζονται παρά μόνο μετά τους 9 μήνες και τα οποία γίνονται ακόμη πιο σημαντικά και θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς είστε και οι δυο πολύ νέοι.

Εμπιστευτείτε με και πιστέψτε με. Στα επόμενα πέντε χρόνια θα ζήσετε τις πιο σημαντικές προσωπικές συναισθηματικές αλ­λαγές. Αν εκείνος κι εσείς καταφέρετε να περάσετε αυτές τις δοκιμασίες μαζί και βγείτε δυνατότεροι και με περισσότερη αγάπη, τότε να ξέρετε ότι μπορείτε πια να δημιουργήσετε μια σχέση με δυνατά θεμέλια. Γι' αυτούς λοιπόν τους λόγους νομί­ζω ότι είναι πολύ νωρίς να σκέφτεστε για γάμο.

Στοιχηματίζω επίσης ότι ο φίλος σας είναι τελείως μπερδεμένος αυτή την περίοδο. Σας αγαπάει και ίσως ελπίζει ότι θα περάσει τη ζωή του μαζί σας, αλλά από διαίσθηση νιώθει ότι δεν είναι έτοιμος να σας κάνει πρόταση γάμου. Ίσως, μάλιστα, να μη νιώθει σίγουρος ότι είναι έτοιμος να συμμετάσχει οικονομικά στη σχέση, ώστε να φροντίσει εσάς και την οικογένεια όπως εκείνος θα ήθελε. Πιθανότατα επίσης να νιώθει αβέβαιος για την καριέρα του και να χρειάζεται να επικεντρωθεί στην εξέλιξη και την ανάπτυξη αυτού του τομέα της ζωής του, προτού αποφα­σίσει το γάμο. Πάνω απ' όλα, ενδέχεται να φοβάται ότι εσείς θα τον αφήσετε αν δεν σας κάνει πρόταση, κι αυτό να τον μπερ­δεύει και να τον δυσκολεύει ακόμη περισσότερο. Μπορείτε λοι­πόν να καταλάβετε σε ποια κατάσταση βρίσκεται αυτή την πε­ρίοδο και να ξεχάσετε τα περί «τελεσιγράφου» που σκέφτεστε να του δώσετε.

Υπάρχει, ωστόσο, και μια ακόμη παράμετρος την οποία οφεί­λετε να εξετάσετε στην πορεία αυτής της σχέσης. Ανεξάρτητα από το τι θέλει ο σύντροφος σας και αν σκοπεύει ή όχι να σας κάνει πρόταση γάμου και γιατί, οφείλετε ν' αναρωτηθείτε αν κι εσείς είστε στ' αλήθεια έτοιμη να προχωρήσετε σε μια τόσο σο­βαρή δέσμευση. Ξέρετε, πολλές φορές, κυρίως εμείς οι γυναί­κες, έχουμε την τάση να εξιδανικεύουμε καταστάσεις και άλλα να νομίζουμε και άλλα να θέλουμε!

Σκεφτείτε, λοιπόν, αν η ιδέα και η επιθυμία του γάμου σε αυ­τή την ηλικία πηγάζουν πραγματικά από την καρδιά και τα συ­ναισθήματα σας γι' αυτό τον άνθρωπο ή νιώθετε πως ήρθε η ώρα και πρέπει να το κάνετε για ηθικούς, κοινωνικούς λόγους ή γιατί έτσι μπορεί να σας έμαθαν από το σπίτι σας...

Ξέρετε, ο γάμος είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, γι' αυτό και η απόφαση πρέπει ν' ανήκει αποκλειστικά σε σας και σε κανέ­ναν άλλο. Δεν είναι μια δέσμευση που παίρνουμε μαζί με άλ­λους, αλλά μόνες μας και με τον άνθρωπο που έχουμε επιλέ­ξει. Αν λοιπόν το σκεφτείτε και δείτε πως μόνο αυτό θέλετε, τό­τε προχωρήστε χωρίς φόβο στο σχεδιασμό της ζωής σας!

Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ δεν θα ήμουν και τόσο ευχαριστημένη αν δεχόμουν δαχτυλίδι αρραβώνων από έναν άντρα τον οποίο θα είχα πιέσει να μου κάνει πρόταση γάμου.

Τι θέλω να πω; Το να τον πιέσετε να σας αγοράσει ένα δαχτυλίδι είναι... πρακτικά εύκολο, αλλά και ανώριμο, παιδικό και χωρίς νόημα. Άλλωστε, κάτι τέτοιο ούτε σε σας θα κάνει καλό ούτε σε εκείνον. Θα πρέπει να σας ενδιαφέρουν περισσότερο η κατανόηση, τα συναισθήματα του, τα προβλήματα που τον απασχολούν και η προοπτική να «δουλέψετε» μαζί, με σκοπό να στήσετε μια δυνατή και πιο στενή, τρυφερή σχέση. Ρωτήστε τον για όλα αυτά που σας λέω. Πιστεύω ότι θα σας κοιτάξει με ανακούφιση και θα σας πει «Ναι, έτσι ακριβώς νιώθω»! Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να προχωρήσετε στην αγάπη, την αλήθεια και την προετοιμασία του εαυτού σας για μια όμορφη, κοινή ζωή.

Τένια Μακρή, οικογενειακή σύμβουλος


(Από το βιβλίο της "Αγάπη με το ζόρι;", εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα")ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

comments powered by Disqus
Γιατί επιλέγω πάντα τα

Γιατί επιλέγω πάντα τα "κακά παιδιά"

Γιατί οι άντρες που δεν μας αγαπούν, έχουν τόσο επιρροή επάνω ...

περισσότερα...
Γράμμα στην Τένια…

Γράμμα στην Τένια…

Αγάπη εξ αποστάσεως… υπάρχει; Η οικογενειακή σύμβουλος Τένια ...

περισσότερα...
Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα

Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα

Σήμερα όπου εγκληματίες και απατεώνες κυκλοφορούν ελεύθεροι ...

περισσότερα...
Διαφήμιση

Διαφήμιση