Κάλιο: Ένα υπερπολύτιμο μέταλλο για τον οργανισμό

Δευτέρα 12:56,06 _NOV_ 2017
Κάλιο: Ένα υπερπολύτιμο μέταλλο για τον οργανισμό
Το κάλιο είναι ένα πολύ σημαντικό μέταλλο, που είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία όλων των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων του σώματος.
 
Το κάλιο, μαζί με το νάτριο, αποτελούν τους βασικούς ηλεκτρολύτες που ρυθμίζουν την κατανομή των υγρών του σώματος, επηρεάζουν το pH και συμβάλλουν στην διέγερση των νεύρων και των μυών. Περίπου το 95% του καλίου στο σώμα αποθηκεύεται κυρίως στο ενδοκυττάριο τμήμα, ενώ άλλοι ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο και το χλώριο, στο εξωκυττάριο.
 
Η αυξημένη πρόσληψη καλίου είναι δυνητικά ευεργετική για τους περισσότερους ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν διαταραχή στη διαχείριση του καλίου από τα νεφρά, για την πρόληψη και τον έλεγχο της αυξημένης πίεσης αίματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου.
 
Μεταβολισμός
 
Η απορρόφηση γίνεται κυρίως στο λεπτό έντερο. Το Κ απεκκρίνεται κυρίως από τα ούρα (η ικανότητα των νεφρών για κατακράτηση Κ είναι ελαττωμένη). Το μη απορροφήσιμο και το εντερικός απεκκρινόμενο Κ αποβάλλεται από τα κόπρανα, ενώ κάποιο ποσό αποβάλλεται από τον σίελο και τον ιδρώτα . Η έλλειψη του Κ οδηγεί σε υποκαλιαιμία, με συμπτώματα τα οποία περιλαμβάνουν ανορεξία, ναυτία, κοιλιακή διόγκωση, παραλυτικό ειλεό, μυϊκή αδυναμία, μειωμένα ή απόντα αντανακλαστικά, παράλυση, νωθρότητα, ερεθιστική συμπεριφορά, αναπνευστική ανεπάρκεια, πολυδιψία, πολυουρία και καρδιακές αρρυθμίες.
 
Κάλιο και υπέρταση
 
Το Κ μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος, ωστόσο υπάρχει μεγαλύτερη συσχέτιση της σχέσης Κ/Να με την πίεση του αίματος παρά μόνο με το Κ. Μερικά άλλα ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο (Ca) και μαγνήσιο (Mg), μπορεί να επηρεάσουν την πίεση του αίματος. Σε άτομα με φυσιολογική πίεση, ή με υπέρταση, που συμμετείχαν σε μια διπλά-τυφλή ελεγχόμενη έρευνα, παρατηρήθηκε ότι η λήψη συμπληρωμάτων Κ (1300-1500mg καθημερινά) μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.
 
Διατροφικές πηγές
 
Το κάλιο υπάρχει φυσικά στα περισσότερα τρόφιμα, με κυριότερες πηγές τα φρούτα και τα λαχανικά. Έτσι, πλούσιες πηγές καλίου είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, αρακάς), οι πατάτες, οι ντομάτες, τα μανιτάρια, οι ψημένες γλυκοπατάτες, τα φρούτα (σταφύλια, βατόμουρα, βερίκοκα, μπανάνες, πορτοκάλια). Επίσης καλές πηγές καλίου είναι το κρέας (όπως το κοτόπουλο), κάποια ψάρια (σολομός, τόνος), το γάλα, το γιαούρτι, οι φακές και τα φασόλια.
 
Προφυλάξεις
 
Υπέρμετρες δόσεις πρέπει να αποφεύγονται σε ασθενείς με τις ακόλουθες παθήσεις: Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους), γαστρεντερική δυσλειτουργία ή εξέλκωση, πεπτικό έλκος, νόσο του Adisson, καρδιακό αποκλεισμό, σοβαρά εγκαύματα και οξεία αφυδάτωση.
 
Ανεπιθύμητες ενέργειες
 
Μπορούν να παρουσιαστούν: ναυτία, εμετός, διάρροια κράμπες, και γαστρεντερική εξέλκωση ιδιαίτερα όταν το Κ λαμβάνεται με άδειο στομάχι. Η υπερκαλιαιμία είναι εξαιρετικά σπάνια έπειτα από του στόματος χορήγηση συμπληρωμάτων εφόσον υπάρχει φυσιολογική νεφρική λειτουργία. Για να προκληθεί τοξικότητα απαιτείται καθημερινώς πρόσληψη μεγαλύτερη των 17gr.
 
Εμμανουέλα Φωτεινού
Βιολόγος Msc Κλινική Βιοχημικός
 
Η Εμμανουέλα Φωτεινού είναι Βιολόγος και αποφοίτησε από το τμήμα Θετικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές συνεχίστηκαν στο Βιολογικό Αθήνας όπου απέκτησε με Άριστα τον τίτλο της κλινικής Βιοχημικού με εξειδίκευση στη Μοριακή Διαγνωστική. Η κατεύθυνση που εξειδικεύτηκε είναι αυτός της κλινικής βιοχημείας και της έρευνα στον καρκίνο. Παράλληλα ασχολήθηκε με την προληπτική Ιατρική βασισμένη στη διατροφή παίρνοντας πιστοποίηση από το University of California San Francisco. Η πρακτική εφαρμογή της ολιστικής προσέγγισης σε θέματα υγείας βασισμένα στη διατροφή συμπληρώθηκε με ιδιωτικό διετές πτυχίο για τη λήψη του τίτλου του Σύμβουλου Διατροφής.
 
Είναι ιδιοκτήτρια από το 2014 του Πρότυπου Κέντρου Ευεξίας στο κέντρο της Αθήνας και παρέχει συμβουλές βελτίωσης της υγείας και της εικόνας μας βασισμένες σε αλλαγές της διατροφής μας που οδηγούν σε ορθότερη βιοχημεία του σώματος μας. Στο χώρο της παρέχονται συμβουλές για θέματα που αφορούν την οστεοπόρωση , τον πονοκέφαλος , τη μυϊκή ενδυνάμωση , το λεμφοίδημα ,την αντιγήρανση, την ενεργοποίηση του μεταβολισμού στη κλιμακτήριο , την τόνωση του ανοσοποιητικού, την απώλεια βάρους , την ενυδάτωση , την λεμφική αποσυμφόρηση , την ευεξία και την πνευματική τόνωση, την αποτοξίνωση και όχι μόνο.
 
Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συνεδρίων ως ομιλήτρια και έχει δημοσιεύσει σε διεθνή περιοδικά. Ασχολείται με την αρθρογράφηση σε ηλεκτρονικά περιοδικά με θέματα που αφορούν τη διατροφή και την υγεία . Εργάζεται επιπλέον ως σύμβουλος ευεξίας σε αθλητικούς ομίλους καθώς και σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης για την σωστή καθοδήγηση των νέων. Διοργανώνει πληθώρα βιωματικών εργαστηρίων για τη διαχείριση του φαγητού και έχει ένα ευρύ πλαίσιο συνεργατών για τη συμπληρωματική αντιμετώπιση ειδικών θεμάτων που αποτελείται από πολλές ειδικότητες όπως φυσικοθεραπευτή , ψυχολόγο , νοσηλευτή , αισθητικό κ.α.

http://efdiatrofin.gr/
https://www.facebook.com/foteinoudiet/?ref=br_rs
https://www.instagram.com/protypokentroeueksias/?hl=el
 
 

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

comments powered by Disqus
Κριτσίνια

Κριτσίνια

Κριτσίνια Ολικής και Κριτσίνια Καρότου από την Εμμανουέλα ...

περισσότερα...
To «superfood» ρόδι

To «superfood» ρόδι

Το ρόδι είναι ένα φρούτο «θησαυρός» για τον άνθρωπο. Θα ...

περισσότερα...
Ιστορία Νο3

Ιστορία Νο3 "Ιστορίες πεινασμένων"

Μερικές αστείες ιστορίες πελατών μου που δίαιτα τους οδήγησε ...

περισσότερα...
Ιστορία Νο2 “Αβοκάντο-εμμονή»

Ιστορία Νο2 “Αβοκάντο-εμμονή»

Η δεύτερη ιστορία του emma's diet blog είναι αφιερωμένη σε μια φίλη ...

περισσότερα...
Emma’s diet blog!

Emma’s diet blog!

Με λένε Εμμανουέλα κάνω μια δουλειά που αγαπώ πολύ κ οι ...

περισσότερα...
Σελίδα 1 από 2

Διαφήμιση