Πώς να εξουδετερώνεις τους εχθρούς σου

Κυριακή 08:30,05 _NOV_ 2017
Πώς να εξουδετερώνεις τους εχθρούς σου

Οι αδιακρισίες, τα αστειάκια εις βάρος των άλλων και τα «αλληλοκαρφώματα» είναι ένας από τους πιο προσφιλείς τρόπους επικοινωνίας, όχι μόνο με πρόσωπα που για τον ένα ή άλλο λόγο θεωρούμε εχθρικά, αλλά και με φίλους, γνωστούς ακόμα και με τον σύντροφό ή τους συγγενείς μας.

Σήμερα, δυστυχώς, η συγνώμη, η ευγένεια, οι ήπιοι τόνοι, ο καλός ο λόγος, η διακριτικότητα, ο τόπος στην οργή, θεωρούνται περισσότερο αδυναμίες παρά αρετές.

Τι καταφέρνουμε τελικά; Να «ρουφάμε» και να εκπέμπουμε συνεχώς «δηλητήρια», δηλαδή να χαλιόμαστε χωρίς ουσιαστικό λόγο και αιτία.

Δεν είναι κρίμα, αφού υπάρχουν τρόποι για να το αποφύγουμε;

Ας μιλήσουμε με παραδείγματα

  1. Η πεθερά σας ή μια «άσπονδη» φίλη σας, σας δίνει ένα μπλουζάκι που αγόρασε, το οποίο είναι τρία μεγέθη μεγαλύτερο από το δικό σας, λέγοντας: «Εμένα μου πέφτει τελικά μεγάλο, και σκέφτηκα ότι ίσως σε σένα να πηγαίνει καλύτερα, γιατί έχεις μεγαλύτερο στήθος από μένα». Εσείς φουρκισμένη, επειδή αντιλαμβάνεστε ότι εμμέσως πλην σαφώς υπονοεί ότι είστε χοντρή, θέλετε να της δώσετε μια πληρωμένη απάντηση. Τότε κι εκείνη θα σας ανταπαντήσει και ποιος ξέρει πού θα καταλήξετε. Αν όμως το παίξετε «χαζή», ότι δηλαδή δεν καταλάβατε πού το πηγαίνει, και πείτε:«Ευχαριστώ, θα το δοκιμάσω να δω αν μου κάνει», θα έχετε πετύχει δυο πολύ σημαντικά πράγματα. Πρώτον να αποφύγετε τον πόλεμο προσβολών και δεύτερον να μην της δώσετε την ικανοποίηση ότι σας πείραξε το σχόλιο της.
  2. Κάποιος φίλος, φίλη, ή συνάδελφός σας, με τον οποίο είχατε έρθει σε μία σύγκρουση και σας το φυλάει, έρχεται και σας δίνει μια δίαιτα αδυνατίσματος που βρήκε στο διαδίκτυο ή ένα άρθρο για τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση. Αντιλαμβάνεστε ότι έμμεσα αυτό που θέλει να σας πει, είναι ότι είστε χοντρή ή μεγάλη σε ηλικία, και βέβαια νιώθετε πειραγμένη. Αν το δείξετε τότε έχετε δώσει στον καλοθελητή την ικανοποίηση που ήθελε. Αν αντίθετα το πάρετε λέγοντας «τι καλός φίλος/η που είσαι, και πόσο με συγκινεί το ενδιαφέρον σου για μένα», τότε τον «αδειάζετε». Γιατί βεβαίως αντιλαμβάνεται ότι αυτό που εννοείτε είναι ότι εκείνος κάθε άλλο παρά καλός φίλος/η είναι, αφού συνεχίζει να σας κρατάει κακία και επιδιώκει να σας πληγώσει.
  3. Είστε ξανθιά και εύπορη και στη παρέα σας, κάθε φορά που εκφράζετε μια άποψη, κάποιος συνεχώς κάνει αστειάκια εις βάρος σας, του τύπου «τι είπε τώρα η ξανθιά», ή σας «καρφώνει» λέγοντας «είσαι ο τελευταίος άνθρωπος που μπορείς να μιλάς για τα προβλήματα των φτωχών». Εννοείται ότι έχετε ενοχληθεί, και πιθανότατα μέχρι στιγμής να έχετε κάνει την αδιάφορη, μήπως και ο ανόητος αυτός άνθρωπος, βλέποντας ότι δεν «τσιμπάτε», αποθαρρυνθεί και σταματήσει. Δοκιμάστε τώρα και αυτό: Τραβήξτε την προσοχή των υπολοίπων της παρέας στην άσχημη συμπεριφορά αυτού του προσώπου. Πείτε :«Τι ωραία και κομψά που τα λέει αυτός ο άνθρωπος», ή «κοιτάξτε τι καταπληκτικό χιούμορ έχει». Όσο πιο άβολα τον κάνετε να νιώσει, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να «μαζευτεί».

Συμπέρασμα

Για να εξουδετερώσετε τους ενοχλητικούς που για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν μπορείτε να αποφύγετε, χρησιμοποιήστε σε πρώτη φάση την ευγένεια, όσο αγενής και αν είναι αυτός-το πιθανότερο είναι ότι θα ντραπεί για τη συμπεριφορά του-, σε δεύτερη την αδιαφορία, και στην τελική εκθέστε τον, ή βγάλτε του τη μάσκα, Γιατί μου λες συνέχεια πράγματα που ξέρεις ότι με ενοχλούν, ή με στενοχωρούν; Γιατί προσπαθείς να με υποβιβάσεις κάνοντας αυτού του είδους τα σχόλια; Τι πρόβλημα έχεις μαζί μου; Δεν έχεις τα κότσια να μου το πεις στα «ίσα»; Αυτές οι ερωτήσεις , που σίγουρα δεν τις περίμενε, θα του προκαλέσουν αμηχανία και θα το κόψουν τη φόρα. Αν μάλιστα το κάνετε μπροστά και σε άλλους, τότε η αμηχανία του θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Βεβαίως κι εσείς θα νιώσετε αμήχανα, αλλά αξίζει τον κόπο να το επιχειρήσετε, γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα σταματήσει μια για πάντα να σας ενοχλεί.

Να θυμάστε:

Είναι λάθος να πιστεύετε πώς με έναν άξεστο άνθρωπο τα ευγενικά και καθώς πρέπει λόγια σας θα πάνε χαμένα. Ακόμα και αν δεν ανταποκριθεί άμεσα σε αυτά αλλάζοντας τη συμπεριφορά του προς το καλύτερο, είναι βέβαιο ότι μέσα του θα νιώσει ντροπή για τον δικό του άσχημο τρόπο.


Άρτεμη Παπαδοπούλου


ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

comments powered by Disqus
Η σωστή βαλίτσα για mini διακοπές

Η σωστή βαλίτσα για mini διακοπές

  Για μια ολιγοήμερη απόδραση δεν χρειάζεστε πολλά, αλλά λίγα ...

περισσότερα...
Κάθε μέρα και καλύτερα με… Feng Shui!

Κάθε μέρα και καλύτερα με… Feng Shui!

Σε Ανατολή και Δύση, οι μυημένοι στο Feng Shui υποστηρίζουν ότι ...

περισσότερα...
Βάζα που φωσφορίζουν στο σκοτάδι

Βάζα που φωσφορίζουν στο σκοτάδι

«Φωτεινή» ιδέα, για να διακοσμήσουμε το μπαλκόνι μας. ...

περισσότερα...
Χάρτινες χάντρες της στιγμής!

Χάρτινες χάντρες της στιγμής!

Οι πιο εύκολες χάντρες! Μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για ...

περισσότερα...
Σουβέρ λεμονάκια από τσόχα

Σουβέρ λεμονάκια από τσόχα

Εύκολα τσόχινα χρωματιστά λεμονάκια σουβεράκια από τα ...

περισσότερα...
Σελίδα 1 από 39

Διαφήμιση