"Στη πολιτική πρέπει να το βουλώνεις, να ανέχεσαι πράγματα, να αντέχεις στο ξύλο."

Τετάρτη 14:20,24 Φεβρουαρίου 2016

Το 18ο βιβλίο σου με τίτλο «Ήμουν και εγώ εκεί» θα συζητηθεί. Πώς θέλεις να συζητηθεί; Ήθελες να ταράξει τα νερά, ήθελες να εξομολογηθείς τις «αμαρτίες» σου, να βγάλεις πράγματα από μέσα σου;
Το σκληρό μάθημα που πήρα αυτά τα τρία χρόνια από την ενεργό πολιτική είναι ότι ό,τι κι αν θέλεις και όποιες κι αν είναι οι προθέσεις σου, όσο αγαθές ή όσο δόλιες κι αν είναι, είτε ξεκινάς με προβοκατόρικη διάθεση είτε ξεκινάς σαν Mahatma Gandhi, αυτό που κάνεις θα έχει τη δικιά του αυτόνομη ζωή και οι αντιδράσεις πολλές φορές θα είναι εντελώς απρόβλεπτες. Στην πολιτική συμβαίνουν καθημερινά μία σειρά από «ατυχήματα», άλλοτε φταις και την πληρώνουν όλοι οι άλλοι, το κόμμα σου, οι αντίπαλοί σου, άλλοτε δε φταις καθόλου και την πληρώνεις εσύ, αυτά που λες διαστρεβλώνονται, αποφλοιώνονται, απομονώνονται, χρησιμοποιούνται με κάποιον τρόπο. Είμαι βέβαιος ότι πολλοί θα το πάρουν με κουτσομπολίστικη διάθεση, τι λέει για ποιους, με διάθεση κλειδαρότρυπας. Δεν είναι γραμμένο έτσι. Σίγουρα είναι άλλη η αίσθηση εκ των ένδον, γι’ αυτό άλλωστε και το μότο του είναι «η Πολιτική από μέσα». Ήθελα να δώσω την αίσθηση ενός ανθρώπου που δεν έχει ασχοληθεί με την πολιτική στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Ανήκα σε μία γενιά λογοτεχνικά, τη γενιά του ’80, που είχε κακή σχέση με την πολιτική από αντίδραση στην υπερπολιτικολογία της αμέσως προηγούμενης.

Πώς είναι λοιπόν η «πολιτική από μέσα»;
Είναι ένας πάρα πολύ σκληρός κόσμος. Ένα παιχνίδι χωρίς κανόνες, αυτό είναι το πρώτο που μαθαίνεις, έχει πάρα πολλά χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και οι κανόνες αλλάζουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Συντροφικά χτυπήματα;
Αυτή είναι η περίφημη φράση του Τσόρτσιλ, ότι έξω από το κόμμα μου είναι οι αντίπαλοί μου και μέσα στο κόμμα μου οι εχθροί μου, και το είχε αποδώσει τσορτσιλικά και to the point. Σε εμένα εκδηλώθηκε νωρίς.

Γιατί αυτό;
Δεν το βούλωνα. Στη πολιτική πρέπει να το βουλώνεις, να ανέχεσαι πράγματα, να αντέχεις στο ξύλο. Αυτό που μου έλεγε η Ντόρα για τον Ανδρέα Παπαδόπουλο, κάποια στιγμή, ότι «δεν έχει μάθει ακόμα να τρώει ξύλο». Ούτε εγώ έμαθα να τρώω ξύλο ομολογουμένως, δεν ήθελα όμως να γίνω και ένας comme il faut πολιτικός, είχαμε πληθώρα αυτών. Δηλαδή δεν θα μπορούσα να γίνω ποτέ Αβραμόπουλος από ιδιοσυγκρασία, να καταπίνω οτιδήποτε, οποιαδήποτε προσβολή, να νιώθω ότι είμαι ένας σάκος του μποξ και να λέω, εντάξει, θα έρθει κι η σειρά μου, ας περιμένω. Υπήρξαν πάρα πολλές περιπτώσεις πολιτικών και συναδέλφων μου αυτό το διάστημα που απλώς περίμεναν, έβλεπαν τέρατα και σημεία και μέσα στο κόμμα και έξω από το κόμμα, δε μιλούσαν, περίμεναν τη σειρά τους πότε θα γίνουν υπουργοί, πότε θα βραβευθούν, και οι περισσότεροι βραβεύθηκαν και έγιναν υπουργοί. Υπήρξαν κι οι άλλοι, βέβαια, που περίμεναν, περίμεναν, περίμεναν, και τελικά τους έριξαν στη λάσπη και τους έφαγαν τα σκυλιά.

Γιατί αποφάσισες να τα γράψεις αυτά τώρα;
Γιατί τα πράγματα είναι ακόμα νωπά στη μνήμη μου και μπορώ να τα περιγράψω με ενάργεια και επίσης γιατί θεωρώ ότι πάλι είναι μία εποχή εξαιρετικά ρευστή πολιτικά, που θα διαμορφωθούν καινούρια πράγματα και που πιθανόν η εμπειρία ενός μη πολιτικού που ασχολήθηκε με την πολιτική, η πικρή αυτή εμπειρία, να συμβάλει και στις επιλογές που θα κάνει ο καθένας από αυτούς που θα το διαβάσουν τουλάχιστον.

 

περισσότερα....

www.athensvoice.gr/the-paper/article/558/%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B1%CF%84%CF%83%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%B3%CF%8E-%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%AF

 

 

 

Πέτρος Τατσόπουλος, Ήμουν και εγώ εκεί - Πολιτικά κείμενα, εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 440, €15,50

Φωτό: Θοδωρής Μανωλόπουλος


ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

comments powered by Disqus
«Στροφή» στην καριέρα; Ποτέ δεν είναι αργά!

«Στροφή» στην καριέρα; Ποτέ δεν είναι αργά!

Στις περισσότερες βιογραφίες επιτυχημένων ανθρώπων ένα κοινό ...

περισσότερα...
Osho: Η ζωή είναι, απλά μαθηματικά. Παίρνεις εκείνο που σου αξίζει!

Osho: Η ζωή είναι, απλά μαθηματικά. Παίρνεις εκείνο που σου αξίζει!

Θέλεις χρήματα και εσωτερική αρμονία ;Ζητάς πάρα πολλά. Κάτι ...

περισσότερα...
Τολμήστε να πείτε..

Τολμήστε να πείτε.. "Σ αγαπώ"

Μην αφήνετε τον χρόνο να κυλά, απλά. Ζηστε κάθε ...

περισσότερα...
Αχ αυτές οι ανατροπές....

Αχ αυτές οι ανατροπές....

Λένε πως  μερικά δευτερόλεπτα αρκούν για να αλλάξουν τη ζωή ...

περισσότερα...
Σελίδα 1 από 5
Διαφήμιση

Διαφήμιση