Pilates: Είναι μόδα ή ήρθε για να μείνει;

Pilates: Είναι μόδα ή ήρθε για να μείνει;

Το Pilates θεωρείται μια από τις κορυφαίες και πιο δημοφιλείς τάσεις εκγύμνασης της εποχής μας. Το διαδίκτυο, τα social media και τα περιοδικά κατακλύζονται από φωτογραφίες και άρθρα που αφορούν το Pilates. Καλλιτέχνες, ηθοποιοί αλλά και κοινοί θνητοί ορκίζονται στο Pilates και στα οφέλη του. Τι είναι τελικά το Pilates; Είναι μόδα ή ήρθε για να μείνει;

Ήρθε για να μείνει! Η μέθοδος Pilates δεν είναι καινούρια και η πορεία της στον χρόνο έχει αποδείξει ότι δεν είναι απλά μόδα!

Γεννήθηκε το 1920 από τον Joseph Pilates ο οποίος εξαιτίας του ότι υπήρξε ένα φιλάσθενο παιδί που υπέφερε από άσθμα, ρευματικό πυρετό και ραχίτιδα και προσπαθώντας να αναπτύξει την δική του φυσική κατάσταση μελέτησε φιλοσοφίες και τεχνικές Ανατολής και Δύσης που αφορούν το σώμα αλλά και τον άνθρωπο γενικότερα.

Ασχολήθηκε με την Yoga, το Jiu-Jitsu, το box, το body-building, μελέτησε τον τρόπο που κινούνται τα ζώα και δημιούργησε ένα ολιστικό σύστημα φυσικής εκγύμνασης που χρησιμοποιεί το βάρος του σώματος το οποίο το ονόμασε Contrology. Ονομάστηκε μέθοδος Pilates μετά τον θάνατο του.

Κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου εξέλιξε ακόμα περισσότερο την μέθοδο προσαρμόζοντας ελατήρια στα κρεβάτια ασθενών κάνοντας έτσι την αρχή για την δημιουργία των μηχανημάτων της μεθόδου όπως το Cadillac, το Reformer κ.α.
 

Έχοντας την σύνδεση Σώμα – Νους – Πνεύμα σαν αρχή, πίστευε στην ικανότητα του μυαλού να ελέγχει τους μύες – It’s the mind itself that builds the body, στην σημασία της αναπνοής – Above all learn how to breath correctly και ότι η ελαστικότητα της σπονδυλικής στήλης συνδέεται άμεσα με το πόσο υγιείς και νέοι είμαστε πραγματικά – You are only as young as your spine is flexible.

Το μυαλό και το σώμα επανεκπαιδεύονται ώστε να μπορούν να μεταφέρουν τις αλλαγές και στην καθημερινή ζωή.

Ο Pilates θεωρείται ότι ήταν 80 χρόνια μπροστά από την εποχή του!